En uppfinnare och teknikentusiasts högst personliga hemsida.

Ljud- och ljushylla

Sommaren 2014 fyndade jag ett par gamla datorhögtalare på NBC:s loppis i Gottne för 40 riksdaler. Jag har under hösten haft dom i köket för att spela musik i från Spotify. Till detta ändamål har det fungerat mycket bra men jag har dock stört mig på att dom är väldigt fula och ganska opraktiska med sin stora kabelhärva. Jag fick för mig att jag skulle bygga om dom till något smartare, mer praktiskt och snyggare.

Sjäva högtalarlådorna är av plast och mycket enkla att demontera. I den ena lådan fanns endast ett högtalarelement och i den andra fanns förutom ett element även en transformator och en förstärkarkrets.

Det totalt innehållet i de båda högtalarna kan ses utlagt på bordet i bilden nedan.

Planen är att göra en hörnhylla med integrerat ljud och ljus. I bilden nedan kan ses en skiss av hyllan som jag gjort med hjälp av FreeCAD. FreeCAD har en öppen källkod licens och är både helt gratis och helt fritt att använda (inte samma sak).

En planhyvlad furubräda i dimensionerna 21×143 [mm] inhandlades på Bauhaus. Därefter åkte jag till Agne som mycket vänligt lånade ut sin kap- och gersåg så jag kunde kapa upp brädan på ett snyggt sätt. De tre delar som ingår i konstruktionen kan vi kalla för övre hylla, undre hylla och bakstycke.

I bakstycket försänker jag högtalarna genom att först borra med en 56 mm hålsåg från baksidan till 6 mm djup och därefter borrade jag med en 44 mm hålsåg rakt igenom. Den lilla kant som blev kvar tog jag hand om med ett litet stämjärn.

På framsidan av bakstycket gjorde jag två spår för hyllplanen med 5 mm djup.

Därefter skruvades delarna ihop med skruv och lim.

Högst upp på bakstycket monterar jag en lamphållare med E14-sockel och en LED-lampa på ca 1 W.

Alla komponenterna skruvas fast på baksidan. De kommer att döljas inne i det naturliga utrymme som bildas av bakstycket och hörnet där hyllan kommer att hängas upp.

Här är hyllan färdig och sitter på väggen i köket. Så här blev slutresultatet.