Soffbord CT1

Detta soffbord designade och byggde jag våren 2017. Tanken med designen var att utnyttja möjligheterna med CNC-fräsning och göra former som annars är svåra att få till med manuella verktyg.

Skivan är i 8 mm härdat glas, de undre skivorna är i 18 mm ek och benen är i 36 mm ek. Delarna sammanfogas med genomgående M6 gängstång.

Designen gjord i cadquery

Designen gjorde jag inte i ett tradionellt grafiskt CAD-program utan i ett pythonbaserat CAD-program. Att cadda i Python är extremt roligt och har flera fördelar gentemot traditionell CAD som jag ser det.

  • Man kan lättare bygga en logisk struktur på sin modell och lättare göra förändringar.
  • Mycket kraftfullare möjligheter för parametrisk design.
  • Man kan hantera modellerna med full revisionskontroll i t.ex git. Något som är mycket kraftfullare än det bästa PDM-system.
  • Viss typ av geometriselektion är för att t.ex lägga radier.

Soffbordets design är parametriserad så att man kan skala upp och ner storleken genom att ändra designparametrar som längd, bredd, höjd, tjocklek på glaset, tjocklek på träskivorna och så vidare.

Ursprungligen designade jag soffbordet genom att använda pythonskript-funktionaliteten i FreeCAD. Men för några veckor sedan gjorde jag om designen till att vända Cadquery och cqparts. Cadquery är ett generellt ramverk för 3d-modellering i python. cqparts bygger i sin tur vidare på cadquery och lägger till funktionalitet för komponenter och sammanställningar av komponenter. I dagsläget använder cadquery sig av Freecad som backend men det är uppbyggt för att kunna köras mot andra backends i framtiden. Det pågår t.ex just nu ett arbete för att lägga till stöd för PythonOCC som backend.

Nedan är en inbäddad 3d-modell av soffbordet som ni kan titta närmare på.

Visa 3D-modellen i fullskärm

Byggandet av första prototypen

Benen fräste jag i CNC-fräsen i två 18 mm tjocka halvor och limmade ihop. Som ni ser har jag fräst ett vertikalt spår i varje halva så att när man limmar ihop bitarna bildas en kanal för gängstången.

Detta fungerade bra men på senare bord jag byggt så har jag skippat detta och borrat hålet för hand med borrmaskin istället vilket går lika bra.

Benen limmades samman.

Bordsskivorna till detta bord är allt för stora för att fräsa med min lilla CNC-fräs. Därför tillverkade jag istället en segmenterad mall i MDF som jag sedan kunde skruva ihop.

Bordsskivorna mallfräste jag sedan ut med överhandsfräs.

Urtagen för benen i bordsskivorna fräste jag också med mall. Notera att mallen är vändbar för att kunna användas på alla sidor av bordet.

Här är alla ekdelarna slipade och klara för ytbehandling. Har även kapat till gängstängerna.

Delarna oljades in med en möbelolja.

Här är en bild på en provmontering innan jag fått glaset som måttbeställdes hos glasmästare.

Det färdiga resultatet

Tillverkning och försäljning via GNH Design

Detta soffbord är numera också en del av vårt erbjudande på GNH Design som är mitt och Hans-Erik Hansanders design- och tillverkningsföretag. Det fina med den parametriska designen är att det är väldigt enkelt och smidigt för oss att erbjuda måttanpassningar och specialtillverkning.

T.ex har vi sålt ett soffbord med måttanpassning till en kund som ville ha följande mått: 800x500x500

Här är några bilder på hur det bordet blev.

Är ni intresserade av att köpa ett sånt här måttanpassat soffbord eller vill veta mer så tveka inte att ta kontakt med oss.

Bordet är licensierad som öppen hårdvara

De allra flesta har inte verktygen och möjligheterna för att bygga ett sådant här bord och de som har möjligheterna skulle antagligen inte köpa vårt bord ändå utan de skulle antagligen vilja designa/bygga ett själv. :)

Källkoden till detta soffbord har jag därför licensierat med en “öppen hårdvara”-licens nämligen CERN OHL v1.2 licens. Det innebär att vem som helst är fri att använda sig av designen, bygga vidare på den och tillverka den. Tanken är att genom detta delande sprida kunskap och eventuellt få återkoppling med förslag på hur modellen kan förbättras och förfinas. Alla designfiler och instruktioner för hur de fungerar ligger på GNH Designs GitHub-sida.