En uppfinnare och teknikentusiasts högst personliga hemsida.

Tillverkning av skivspelarplattan och lagerinfästning

Nu har skivspelar-bygget dragit igång på riktigt. Jag har tillverkat de första detaljerna med hjälp av min CNC-fräs och införskaffat några delar till lagringen av plattan.

När jag började planera för skivspelar-bygget så var en grundtanke att jag skulle få tillfälle att använda min nya CNC-fräs så mycket som möjligt. Jag gillar också trä av olika slag så jag visste också att jag ville använda mig av det materialet.

Min skivspelardesign består av tre skilda delar. En roterande platta, en fristående motordel och en fristående tonarms-del. Motorn driver den roterande plattan via en remdrift och har en återkoppling via en reflexdetektor.

Den roterande plattan är lagrad enligt en princip som jag hittade på en annan skivspelarbyggarsida på nätet. Principen går ut på att man använder sig av en insugsventil och tillhörande ventilstyrning från en bilmotor för att få till en radiallagring. Axiallagringen löses genom att ventilen roterar stående på en stålkula.

Själva skivspelarplattan tillverkade jag ur en limfogskiva i bok som inhandlades på ett lokalt byggvaruhus. Skivan var 18 mm tjock men jag ville att plattan skulle vara tjockare än så för att få rätt tyngd. Jag kapade av en bit och limmade den dubbelt för att få till den tjocklek som jag eftersträvade.

Jag såg till att vända fiberriktningen 90 grader mot varandra när jag limmade.

Ur denna numera dubbla limfogskiva fräste jag sedan fram själva plattan som LP-skivan ska ligga på.

Det stora spåret är till för att husera motorns drivhjul och drivremmen.

Ur en resterande bit fräste jag fram en låsbrick som används för att låsa fast insugsventilen på sin plats under skivspelarplattan.

Fräsbanorna för både plattan och låsbrickan skapade jag med mitt egenskrivna verktyg “pycnc”. Detta program kommer jag släppa med opensource licens under våren. Så håll utkik på hemsidan för mer information om det framöver :)

Så här blev det färdiga resultatet

Taggar

Mer i den här serien

  1. Skivspelare
  2. Tillverkning av skivspelarplattan och lagerinfästning - (Du är här)
  3. Tillverkning av basen till skivspelaren