En uppfinnare och teknikentusiasts högst personliga hemsida.

Transportvagn 2.0 till Luna W57

Låt mig presentera en helt nydesignad transportvagn till den klassiska kombimaskinen W57!

Bakgrundshistoria

När jag köpte min W57 kombimaskin för tre år sedan så insåg jag snabbt att jag behövde sätta hjul på den för att kunna utnyttja den maximalt. Med hjul kan man lätt positionera om maskinen inför ett moment som kräver mer utrymme och även skjuta undan maskinen när man är färdig med den för att skapa utrymme för annat.

Jag byggde därför en enkel transportvagn som gick att montera på de befintliga golvfästena på maskinen. När jag ändå höll på så installerade jag också maskinfötter så jag kunde ställa upp maskinen mer permanent om jag ville det.

En tid efter att jag byggt vagnen och skrivit om den på min hemsida så fick jag några frågor via mail från en annan W57-ägare om jag kunde tänka mig att tillverka och sälja en transportvagn till honom. Designen på den första transportvagnen var dock ganska orationell ur ett serie-tillverknings-perspektiv och skulle blivit ganska dyr så det blev inga affärer just då.

Men en idé grodde om att det kanske fanns en marknad för nytillverkade uppgraderingar och tillbehör till gamla snickerimaskiner.

Jag bestämde mig för att göra ett försök.

Rationell design

När jag började planera för en ny design på transportvagnen så hade jag som utgångspunkt att den skulle tillverkas med moderna rationella metoder för att därför också medge serietillverkning till en rimlig kostnad.

Följande punkter kan man säga att jag har vägt min design emot när den har jobbats fram.

Funktionskrav

Dessa krav måste också i sin tur vägas mot priset och man får försöka hitta en lämplig kompromiss när vissa krav synbart verkar motverka varandra.

Övriga krav

Ramen

Ramen består av tre komponenter. Två “rör” som håller de fasta hjulen och en “brygga” som håller de svivlande hjulen.

Rördelarna är tillverkade av rörlaserskuret fyrkantsrör och bryggan är tillverkad av laserskuren och bockad plåt.

Bryggan går att demontera om man vill ha maskinen uppställd permanent på maskinfötterna en längre tid.

Här ser man maskinen utan bryggan monterad ståendes på maskinfötterna.

Hjul

På den första transportvagnen jag gjorde hade jag hjul av gummi. Gummihjul rullar fint men har nackdelen att de kan tappa formen om de står lång tid med statisk belastning. Det uppkom en platt yta på hjulet som gör att det sedan hoppar lite när man rullar.

Nu finns det ju olika kvalitet även på gummihjul och det är mycket möjligt att ett bättre gummihjul skulle hållt formen. Men med tanke på att jag vill kunna garantera en långsiktig funktion på hjulen så kände jag att det säkra kortet är att ha hjul av polyamid. Polyamid är betydligt hårdare än gummi, rullar något sämre på ojämna underlag men vägs upp av långsiktig funktion och hållbarhet.

Maskinfötter

Jag har designat in ställbara maskinfötter på transportvagnen. De kan man använda för att väga in maskinen i våg även om den står på ett väldigt ojämnt golv.

Prototypen

När designen började närma sig att vara klar så beställde jag en prototyp från den legotillverkare som jag valt att lägga tillverkningen hos. Man kan göra väldigt mycket av designen i CAD-systemen men det är fortfarande mycket viktigt att göra en prototyp för att verifiera alla detaljer.

Prototypen blev mycket bra och gav positiva svar på viktiga frågor om funktionen.

Försäljning via GNH Design

Jag tar nu emot förbeställningar på detta kit och har förhoppningen om tillräckligt många är intresserade att kunna tillverka en liten serie under hösten 2019.

I kitet ingår alla komponenter och monteringsmaterial.

Introduktionspriset är 2590 kr inklusive moms och frakt i hela Sverige.

Är du intresserad av att köpa en transportvagn så hör av dig!

Jag har också tagit fram en liten broschyr om erbjudandet.

Hör också gärna av er med kommenterar eller om ni har några frågor. Känner ni någon som har en W57 så tipsa dem gärna om detta tillbehör.

Taggar