En uppfinnare och teknikentusiasts högst personliga hemsida.

TAG Ramblings

Hur man skapar en ikon för CamBam i Ubuntu

Så här skapar jag en ikon för CamBam i Ubuntu (fungerar med de flesta Linux distributioner).

Läs mer...

Hett efterlängat facit till melodikryssets bröllopsspecial!

Här kommer en verkligt hett efterlängtad uppdatering av hemsidan.

Det var nämligen så att på mitt och Patricias bröllop som hölls på nyårsafton så hade våra fullkomligt eminenta värdar, Sara, Jonna, Hans-Erik och Peter anordnat ett maginfikt melodikryss dagen till ära.

Frågorna hade, hade som sig bör på bröllop, ett tema som var tätt kopplat till brudparet, dvs mig och Patricia.

Och det var även så att frågorna, som sig bör, var mycket långsökta och kluriga, ja för att inte säga det rent ut, skvatt omöjliga.

Läs mer...

Rapport från gokarthallen

Ikväll har jag varit och tittat på en deltävling av årets gokartserie. Nytt för i år är att deltävlingarna live-streamas på webben.

Läs mer...

Sista numret av tidningen Ernie

Ernie har en särskild plats i mitt hjärta och jag har läst tidningen i många år. Det fina med Ernie, tycker jag, är den underligt härliga humorn kombinerat med de galna karaktärerna. Ernie är skapad av Bud Grace och som en egen tidning har den funnits i Sverige i drygt 20 år.

Läs mer...

Introducering av Hugo samt lite annan info

Någonstans någongång läste jag att det vanligaste ämnet för ett blogginlägg på en teknik/mjukvaru-inriktad sida handlar om att man har bytt bloggverktyg. För att inte vara det tråkiga undantaget som bekräftar regeln så tillkännager jag härmed att gntech.se har bytt bloggverktyg och numera skapas med hjälp av Hugo.

Läs mer...

Pelican driver gntech.se

I förra veckan så genomförde jag ett byte av verktyget som jag skapar denna sida genom. Tidigare har jag använt mig av ett program som heter Jekyll men nu har jag gått över till att använda Pelican istället! 1 De fungerar på ett väldigt snarlikt sätt.

Läs mer...

Det smarta sättet att skapa grafer och flödesschema

Idag tänkte jag förmedla hur man skapar grafer och diagram på ett smart sätt utan att blanda in dumma och trögjobbade verktyg som t.ex Visio, Illustrator, Inkscape eller liknande. Graphviz är en programsamling som skapades av AT&T-labs för ca 15 år sedan och som används i stor utsträckning idag inom många områden.

Läs mer...

Code Retreat - vad är det?

Jo, det ska jag försöka berätta litegrann om. I tisdagskväll var jag på just en sådan arrangerad av Software craftmanship group Linköping. Vi var totalt 14 personer som samlats i Responsives lokaler i Mjärdevi för en Code Retreat. Syftet med Code Retreat är att det ska vara ett tillfälle för programmerare att utvecklas och lära av varandra utan några som helst prestations- eller leveranskrav.

Läs mer...

Urval av gamla loggor

En historia för sig själv är alla vackra loggor som har prytt toppen på sidan. Härunder kommer ett urval:

Läs mer...

Sommarfest med Devex på Birka och Ekerö

Igår träffade jag medarbetare från samtliga Devex-kontor på den årliga sommarfesten. Dagen startade på stadshuskajen i Stockholm där vi tog en båt över till Björkö och vikingastaden Birka. Väl där träffade vi vår guide som berättade mycket målande och initierat om vikingar och hur det såg ut i Birka på vikingatiden.

Läs mer...

Introduktion av Patricias galleri

Det är med stor glädje som jag härmed kan presentera den första utställningen av tavlor målade av Patricia på Galleri-delen av gntech.se! Som många säker vet så är Patricia en konstnär av rang och hon har gjort en stor mängd målningar genom åren. De senaste dagarna har jag medelst en ScanJet 3400C skannat in en del av de verk som jag har tillgång till.

Läs mer...

Skid-VM Falun 2015

I helgen var jag, Patricia, Thomas, Mia och Alexander i Falun på skid-VM.

Läs mer...

Hasse bygger Quick-release

Fick just denna bild tillsänd mig. Bilden visar ett snabbfäste för en fräsmotor som Hasse konstruerat till sitt CNC-bygge.

Läs mer...

Första livstecknet från Hasses CNC-bygge

Det är med stor glädje jag kan dela följande bilder från ett snickeri någonstans i Jämtland. Bilderna visar att Hasses CNC-bygge har kommit på god väg.

En stabil fackverkskonstruktion bygger upp själva fräsbordet. Ska det månne bli plats för ett vakuumbord här också kanske?

Läs mer...

Skepp jag sett - observationer från ett kontorsfönster

När jag jobbade på Reinertsen i Trondheim 2012-2013 så såg jag många båtar lägga till. Detta eftersom kontoret var beläget längst ut på den konstgjorda ön Brattøra. Från kontoret hade man fullständig uppsikt över turistfartygskajen eller “turistskipskaia” som den kallas på det lokala språket. Här följer ett urval av de ca 50 kryssningfartyg som angjorde sommaren 2013.

Läs mer...

Hemma julen 2014

Tänkte bjuda på lite bilder från Ångermanland julen 2014. När jag kom hem så var det fin vinter och ner till -20 grader.

Läs mer...

Bilvårdstips - Mr Cap

I somras åkte jag till bilvårdsföretaget Mr Cap i Linköping för att se om de kunde hjälpa mig fixa en repa jag fått på bakluckan.

Läs mer...

Uppdatering av hemsidan

Ikväll har jag genomfört lite förbättringar på sidan. Först och främst har jag infört kategorier på inläggen. Dessa syns i grå text till höger om datumet. Om man klickar på en kategori så kommer man till en samlingssida med alla inlägg som har den kategorin.

Läs mer...

Luciafirande och söndagsmiddag

Idag har barnen från Patricias förskola haft luciatåg i Skäggetorpskyrkan. De var fantastiskt duktiga och de var ett mycket uppskattat inslag i gudstjänsten. =)

Läs mer...

Kommentarfunktion aktiverad!

Nu har jag aktiverat den nya kommentarsfunktionen. Det blev en python-web-app som heter isso.

Läs mer...

Kommentarsfunktion på gntech.se

Efter fråga från en bloggläsare (Andersson) om inte kommentarsfunktionen kan göra en come-back på sidan har jag börjat fundera på vilken lösning som kan vara relevant.

Läs mer...

Gamla härliga projekt!

Ikväll har jag roat mig med att spara ner mina gamla projekt som jag återfunnit på the Internet Archive! Vad sägs om klassiker som t.ex “FA Kitchen table”, “HS Kickbike” och “GN Chopper”?!

Läs mer...

GN Tech anno 2010

Gick in på Internet Archives “The WayBack Machine” och hittade en sparad kopia av gntech.se från 2010. Det var verkligen kul att se! :) Till råga på allt så hittade jag även de gamla projektsidorna så det är nog ingen högoddsare att något gamalt bygge, förr eller senare, kommer att dyka upp på denna sida igen.

Läs mer...

Rymden

Snabbmålning av rymd. På tal om rymd, kolla in den här kortfilmen av Erik Wernquist: Wanderers - a short film by Erik Wernquist from Erik Wernquist on Vimeo.

Läs mer...

Sjöstuga i solnedgång

Ikväll målade jag detta naturmotiv och prövade att få en akvarell-liknande struktur i dem digitala målningen. Målningen är gjord i Krita. Den lätt suddiga kanten samt ramen skapas lätt med hjälp av bildbehandlingsprogrammet GIMP Verktygen jag använt i GIMP hittas i filtermenyn så här: GIMP: Filters->Decor->Fuzzy border.

Läs mer...

Adventsljus

På första advent så målade jag och Patricia detta ljus. För den mer tekniskt intresserade så använde vi oss av opensource-ritprogrammet Krita och en Wacom Bamboo ritplatta.

Läs mer...

Från Octopress till Jekyll

När jag skapade denna sida så använde jag mig först av något som kallas Octopress. Octopress är egentligen bara ett lager eller skal ovanpå Jekyll. Jekyll är ett program som tar textfiler och genererar en statisk html-sida. Nu har jag gått över till att använda enbart Jekyll för att skapa sidan.

Läs mer...

Besök av Hasse och musikinspelning.

I helgen var Hasse på besök, det var (inte helt oväntat) mycket kul och trevligt. Vi hann bland annat med att spåna vidare på flera tänkbara affärsideer. Vi jobbade också vidare med en prototyp av en produkt som jag ritat och Hasse byggt i sitt snickeri i Jämtland.

Vi passade även på att prova min relativt nyinköpta inspelningsutrustning. Tillsammans med Patricia och Sara (som ju stod för majoriteten av musikaliteten (goes without saying)) spelade vi in en gammal fin sommarvisa, inspelning hittar du på den härmed invigda Musik-avdelningen på gntech.se.

Läs mer...

3D-printers med polära koordinatssystem

En samling av 3D-printers som baserar sig på någon form av rotationsrörelse istället för endast linjära axlar. Printern “Alta” från norska Polarworks skulle också passa i den samlingen. De tar det hela ett steg längre och baserar alla förflyttningar i horisontalplanet på roterande axlar. Upphovsmannen bakom Alta är Simen Svale Skogsrud som förövrigt även skapat grbl; dvs mjukvaran som styr de flesta av dagens konventionella DIY 3D-printers.

Läs mer...

Plasmaskärare

Hittade denna snygga plasmaskäraren på Youtube. En sån skulle vara rätt användbar att ha och skulle nog inte vara så jättedyr att bygga heller.

Läs mer...

Digitalisering av VHS-band

För några år sedan så digitaliserade jag våra videoband hemma i Tvärlandsböle. Den gången använde jag mig av VirtualDub tillsammans med ett PCI-capturekort från Hauppauge. VirtualDub är ett mycket kompetent program och fungerade ypperligt för ändamålet. Nackdelen är dock att det inte har någon Linux-version utan endast fungerar på Windows.

Läs mer...

Armbandsservice

Lägger upp lite bilder från tidigare i höst som beskriver när läderarmbandet på min klocka gick sönder och jag fick ge mig på lite urmakeriservice. Klockan hade en lite ovanlig bredd mellan fästöronen så jag fick slipa ner bredden på det nya armbandet 1mm för att det skulle passa.

Läs mer...

Första deltävlingen i Gokart-serien 2014

Ikväll har jag och mina kollegor från Devex Mekatronik kört första deltävlingen i Gokart-serien 2014 i inomhushallen i Linköping. Serien arrangeras av Mattias Andersson som för övrigt är förare för Dacia i STCC. Gokart-serien är uppdelad i två klasser. Elitklassen har 16 lag och klassen för oss vanligt dödliga består av 33 lag.

Läs mer...

Skript för att generera lagom stora bilder till gntech.se

Användbart. I skriptform: #!/bin/sh for infile in *.jpg; do outfile="${infile%.*}.jpg" convert "$infile" -resize 1000x1000\> -auto-orient "$outfile" done Kör direkt i terminalen-form: for infile in *.jpg; do outfile="${infile%.*}.jpg"; convert "$infile" -resize 1000x1000\> -auto-orient "$outfile"; done

Läs mer...

Besök i Ångermanland

I helgen var jag hemma i Ångermanland och hälsade på. Det passade sig så bra att jag kunde åka med Agne som också skulle hem den helgen. Väl hemma så passade jag på att inspektera renoveringen av det nya huset samt hjälpa till litegrann med att riva en innervägg.

Läs mer...

Ändra storlek på bilder från terminalen

Ett kratfullt verktyg för att modifiera bilder i terminalen är “convert” som ingår i programsviten ImageMagick. Man kan göra all tänkbar processering av bilder med hjälp av ImageMagick och convert men det jag ofta använder detta verktyg till är att skala ner storleken på en bild.

Läs mer...

Skript för att normalisera och omvandla ljudfiler från m4a till mp3

#!/bin/sh for infile in *.m4a; do outfile="${infile%.*}.mp3" ffmpeg -i "$infile" -f sox - | sox --norm=-0.5 -p "$outfile" done

Läs mer...

Octopress för en icke blog-inriktad sida

Min sida använder sig av Octopress trots att den inte främst är blogginriktad utan mer av en statisk portfolio och dokumentationsplats för mina projekt. Här är en artikel om hur man konfigurerar sin Octopress för ett sådant ändamål. Allt innehåll på länken är dock inte helt relevant längre men det mesta är fortfarande gångbart.

Läs mer...

Röd stuga

Här är en stuga som jag och Patricia målade en kväll. Mest för att jag ville visa vilka möjligheter man har när man digitalmålar i förhållande till traditionell målning.

Läs mer...