En uppfinnare och teknikentusiasts högst personliga hemsida.

Introducering av Hugo samt lite annan info

Någonstans någongång läste jag att det vanligaste ämnet för ett blogginlägg på en teknik/mjukvaru-inriktad sida handlar om att man har bytt bloggverktyg.

För att inte vara det tråkiga undantaget som bekräftar regeln så tillkännager jag härmed att gntech.se har bytt bloggverktyg och numera skapas med hjälp av Hugo. Hugo är skrivit i språket Go och är ruskigt snabbt i jämförelse med t.ex Ruby-baserade Jekyll och Python-baserade Pelican som jag använt tidigare.

Skillanden i hastighet beror på att Go är ett kompilerat språk medan Ruby och Python är så kallade tolkade språk. Numera tar det i runda slängar 50 ms att generera hela gntech.se i jämförelse med ca 1-2 sekunder tidigare.

Jag upplever att Hugo är lite mer invecklat än t.ex Jekyll men samtidigt lite kratfullare och väldigt roligt att använda när man börjar få koll på template-systemet som används i Go.

Sedan har jag också inaktiverat kommentarsfunktionen som funnits på sidan. Kommentarer tas hädanefter gärna emot per mail, telefon eller personligen. :)