En uppfinnare och teknikentusiasts högst personliga hemsida.

Pelican driver gntech.se

I förra veckan så genomförde jag ett byte av verktyget som jag skapar denna sida genom. Tidigare har jag använt mig av ett program som heter Jekyll men nu har jag gått över till att använda Pelican istället!

pelican logo1

De fungerar på ett väldigt snarlikt sätt. Båda verktygen är så kallade “static site generators”, dvs genererar statiska hemsidor utifrån källfiler skrivna med t.ex Markdown-syntax. Pga av att allt innehåll på sidan utgår från textfiler så fungerar det ypperligt att ha all kod och innehåll under källkodskontroll, t.ex med det fullkomligt makalösa programmet git. Detta borgar för att man har järnkoll över allt innehåll och hur sidan är uppbyggd, både i dagsläget och hela historiken tillbaka till starten.

Och det ska väl ärligt sägas, det är verkligen inget fel på Jekyll, det är ett mycket bra verktyg och är de facto det mest använda och populäraste static site generatorn.

Men, problemet för mig är att det är skrivet i språket Ruby, ett språk som jag inte alls behärskar. Detta ställer till problem när jag vill felsöka kod i programmet eller skriva mina egna plugins för att skapa nya funktioner på sidan. Därför bestämde jag mig för att byta till ett program som är skrivet i ett språk som jag verkligen behärskar.

Valet föll som sagt på Pelican eftersom det är skrivet i språket Python som jag känner mig väldigt hemma med. Pelican är under aktiv utveckling och har en stor användar- och tillika utvecklarbas.

Än så länge är jag mycket nöjd med Pelican och jag har nu återskapat all funktionalitet som jag hade på den jekylldrivna sidan och har även med framgång skrivit mitt första plugin till Pelican.


  1. Den splitternya och mycket stiliga Pelican-loggan är skapad av Derry Livenski. [return]

Taggar